Tijd: 45 minuten

Moeilijkheid:Β πŸ‘πŸ‘πŸ‘πŸΏπŸ‘πŸΏπŸ‘πŸΏ

Om je toetsenbord schoon te maken heb je natuurlijk een aantal benodigdheden nodig:

  • Wattenstaafjes
  • Keukenrol
  • Vochtig doekje met allesreiniger
  • Afwasmiddel
  • Tooltje om keys te verwijderen
  • Eventueel een stofzuiger met harige kop

Je toetsenbord bestaat zoals je weet uit delen die uit elkaar gehaald kunnen worden. Een voorbeeld daarvan zijn de toetsen die je van de switches kunt scheiden. Bij het verwijderen van de switches moet je niet te ruig te werk gaan.Β 

Het verwijderen gaat vrij eenvoudig met een tooltje waarbij je het tooltje om de keys heen doet en vervolgens de toets er verticaal uit trekt. Wil je dit doen met je vingers, kan dat ook. Echter moet je dan dus wel opletten dat je de toets er verticaal uittrekt.

Vervolgens maak je een lekker warm sopje met afwasmiddel en daar stop je alle toetsen in. Als er metalen onderdelen onder je toetsen zitten kan je deze er het beste vanaf halen. Terwijl de toetsen lekker weken gaan we vrolijk door met stap 3.

Het bord zelf moet je eerst stofvrij maken voordat je er met een vochtige doek overheen kunt. Dit stofvrij maken kan je doen op verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om met een scherp gevouwen stukje keukenrol langs de lange banen en met een wattenstaafje langs de onregelmatige banen te gaan.

Ook kan je ervoor kiezen om met een stofzuiger met harige borstel over je toetsenbord heen te gaan. Dit veroorzaakt geen krassen maar kan wel op veel plekken komen om stof te verwijderen. Het nadeel ervan is dat het niet zo schoon wordt als bij de eerdergenoemde methode. Dit omdat niet alle stofjes worden opgezogen.

Om het bord vlekvrij te maken heb je een vochtig doekje nodig met een klein beetje zeep. Laat het doekje niet te vochtig zijn, anders kan je natuurlijk je switches beschadigen. Dit doekje kun je om een wattenstaafje vouwen om vervolgens overal makkelijk bij te kunnen.

De keys hebben nu als het goed is zo'n 30 minuten in het warme water met zeep gezeten. Je kunt de toetsen eventueel nog schoonborstelen met een oude tandenborstel maar ze toetsen even met je vingers overal aanraken doet ook al wonderen.

Hierna haal je de toetsen uit de bak met water en laat ze terwijl je ze eruit haalt even uitlekken. Een handig voorwerp wat je hiervoor kunt gebruiken is een vergiet. Zodra de toetsen het grootste gedeelte van het vocht zijn verloren, kan je ze op een droge theedoek of handdoek leggen. Leg ze vervolgens met de gesloten kant naar onderen zodat het water uit de toetsen kan verdampen.

Als de toetsen geheel gedroogd zijn kan je ze terugplaatsen op de switches. Zoek voordat je dit gaat doen waar elke toets moet, bijvoorbeeld door een foto van je toetsenbord op internet te zoeken.


2 reacties

Maurice · 5 oktober 2018 op 15:41

De eerste stap is volgens mij, maak een foto van je toetsenbord zodat je straks deze goed terug kan plaatsen πŸ˜‰

Vincent Rondwijk · 26 juni 2019 op 10:49

Bedankt voor het delen van dit uitgebreide stappenplan om een toetsenbord schoon te maken! Ik ga gelijk kijken of ik een tool heb waarmee ik mijn toetsen van het toetsenbord af kan halen. Ik ben benieuwd hoeveel viezigheid er vanaf komt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

NederlandsEnglish